Guide til hvordan man fjerner pigmentforandringer

Fjern pigmentpletter og beskyt huden mod fremtidige solskader

solskader

Lys, skandinavisk hud har langt større tendens til at blive solskadet end mørk hud. Det skyldes dels, at der er et lavere indhold af melanin i huden (pigment), som beskytter os fra UV strålernes skadelige effekter. 
Solskader skyldes ligeledes det faktum, at vi solbader mere intens grundet de få solskinstimer. Afhængigt af genetiske faktorer, medicinforbrug som f.eks. p-piller, samt det totale antal timer, vi bruger i solen, vil der ved ca. 30-40 års alderen begynde at fremkomme brune/lyse pletter og diffus rødmen i huden.

pigmentpletter
 
Solskader gemmer sig ofte under huden i mange år uden, at man er klar over det. En skanning kan give dig en ide om, hvad der ulmer i undergrunden, linjer, rynker, pigmentforandrer, men også fortælle noget om hudens fugtbalance.

En skanning er en del af det forebyggende arbejde, som kan hjælpe dig med at træffe helt optimale beslutninger i forhold til din fremtidige hudpleje.
Er der et mørk pigmentoverskæg, der gemmer sig over overlæben, så kan du forhindre, at den popper frem ved at benytte solcreme med solfaktor.  H

 

 


c-vitamin

Hudpleje som lysner

Er skaden først sket, så er C-vitamin serum gode til at lysne huden, men skal bruges systematisk og har en gradvis blegende effekt.
Høje koncentrationer af C-vitamin sera eller cremer kan give en mere jævn hudtone, men forvent ikke at pletterne forsvinder ved første påsmøring, det kræver tålmodighed.
C-vitamin har en opstrammende effekt på huden og virker som beskytter mod solskader pga. den antioxydante virkning.

 

 

 


AHA-frugtsyres effekt

frugtsyreAHA-Frugtsyre er ligeledes effektive til at aflive pigmentpletter, men det kræver gentagende behandlinger over tid. AHA-frugtsyre har lysende effekt.
De milde AHA-frugtsyre kan anvendes året rundt, og kan anvendes som forberedende behandling inden man anvender stærkere peelinger.
Mellemstærke peelinger kan  kombineres med sera og creme, som reducerer post-akne ar, alderspletter samt solskader ved at blokere syntesen af tyrosinase samt reducerer synligheden af pletter.  Intensiteten af skalder reduceres gradvist og nye skader forebygges. 
Kemiske peelinger har en rigtig god effekt på ujævn pigmentering og hudstruktur, men skal ikke forveksles med medicinske peelinger, som skal kontrolleres af hudlæge.

Laser kontra AHA-frugtsyre

glykolsyreMen hvordan ved man, om man virkelig har brug for en laserbehandling  i stedet for en kemisk peeling eller hudslibning? 
At vælge laser som første prioritet er ikke nødvendigt.  Mindre agressive behandlinger og betydeligt billigere behandlinger, som kemisk peeling kan også levere gode resultater. Det primære valg burde være en let kemisk peeling, da den kan fjerne solskader, som ikke ligger særligt dybt inde i huden.
Hudforbedringer kræver en kurbehandling, hvor der sker en gradvis lysning af pletterne. Nogle pletter forsvinder fuldstændig, andre kan være mindre modtagelige for alfahydroxysyre, og lysnes kun lidt. 
Hvis du tror, at huden falder af i flager, så bliver du ofte skuffet. Generelt sker det kun, såfremt der anvendes meget stærke peelinger, det man kalder for medicinske peeling med meget lav pH værdi eller TCA.
Er dine solskader meget omfattende, så vil en laserbehandling muligvis være påkrævet. Disse skal ikke udføres få uger før en begivenhed. Laserbehandlinger kræver også tid, før de kan levere resultater.

Laserbehandlinger

laserbehandlingLaser kan også fjerne dine pigmentpletter, men behandlingens effekt afhænger af behandlerens erfaring med fjernelse af pigmentpletter, og behandlingen tilpasses gradvis afhænig af effekt samt din hudtype.
IPL-teknologien har utroligt mange funktioner. En af dem er, at den kan forbedre hudens struktur og hjælpe med at udjævne pigmentering fra solen. 
IPL udsender et intensivt pulserende lys mod huden, som absorberes af pigmenter og rødmen. Lyset ophedes til ca. 70 grader, så karvæggende nedbrydes, hvorefter huden vil regenerere sig selv. 
 
De første dage vil du opleve, at din pigmentering bliver en mørkere, men derefter vil ujævnhederne lysne og udjævnes. Du vil kunne se den fulde effekt af behandlingen efter ca. 3 uger.
Nogle gange ser man dog ingen effekt af den første behandling. Laserbehandlinger skal nemlig gentages med 4 ugers interval. For ujævn pigmentering anbefales 3-5 behandlinger, afhængig af hudtype og omfanget af solskader.
Anvender du laser kan dine pigmentpletter dog vende tilbage efter nogle år. Ligegyldig hvad du vælger at bruge for at udviske dine souvenirs, så husk efterfølgende solcreme.

solcremerSolcremer udgør en beskyttelseskappe og du skal huske min.  SPF 15 om vinteren, og gerne højere SPF-faktor om sommeren, altså faktor 30 eller 50. 
Gammel og solskadet hud kan nå at reparere sig selv til en vis grad, hvis den bliver beskyttet mod sol. Har man yderligere gennem flere måneder kæmpet med at minimere pigmentproblemer, kan resultatet ødelægges ved få minutters udsættelse for UV-bestråling, så solbeskyttelsesprodukter er en vigtig del af den daglige hudpleje.
Om du bruger solcreme eller laser, så holder resultaterne desværre ikke evigt. Man kan så vælge at vedligeholde de gode resultater en gang om året eller hvert andet år, alt afhængig af hvor mange solskader du har.
Solcreme som solbeskyttelse er et must, og aktive næringsstoffer som retinol, E-vitamin, samt C vitaminer, som forebygger rynker og opbygger, kan eliminere behovet for fremtidige laserbehandlinger.


Copyright © DERMADAY.DK  | Alle tekster på siden er beskyttet efter gældende dansk lovgivning