Pigmentpletter - reducer solskader

Fjern pigmentpletterne & beskyt huden

 

Lys, skandinavisk hud har langt større tendens til at blive solskadet end mørk hud. Det skyldes dels, at der er et lavere indhold af melanin i huden (pigment), som beskytter os fra UV strålernes skadelige effekter. 
Solskader skyldes ligeledes det faktum, at vi solbader mere intens grundet de få solskinstimer.
Afhængigt af genetiske faktorer, medicinforbrug som f.eks. p-piller, samt det totale antal timer, vi bruger i solen, vil der ved ca. 30-40 års alderen begynde at fremkomme brune/lyse pletter, som kaldes pigmentpletter eller leverpletter. Nogle kan også opleve diffus rødmen i huden.

Skanning af huden

pigmentpletterSolskader, som med tiden bliver til synlige pigmentpletter,  gemmer sig ofte under huden i mange år uden, at man er klar over det.
En skanning kan give dig en ide om, hvad der ulmer i undergrunden, linjer, rynker, pigmentforandrer, men også fortælle noget om hudens fugtbalance.

En skanning er en del af det forebyggende arbejde, som kan hjælpe dig med at træffe helt optimale beslutninger i forhold til din fremtidige hudpleje.
Du kan forebygge med solcremer, men også tilfører huden f.eks. C-vitamin i høje koncentrationer for at korrigere skaderne. Er der et mørk pigmentoverskæg, der gemmer sig over overlæben, så kan du forhindre, at den popper frem ved at benytte solcreme med solfaktor.

 

 


Hudplejeprodukter som lysner

Er skaden først sket, så er C-vitamin serum gode til at lysne huden, men skal bruges systematisk og har en gradvis blegende effekt.
Høje koncentrationer af C-vitamin sera eller cremer kan give en mere jævn hudtone, men forvent ikke,  at pigmentpletterne forsvinder ved første påsmøring, det kræver tålmodighed.
C-vitamin har en opstrammende effekt på huden og virker som beskytter mod solskader pga. den antioxidante virkning. AHA-Frugtsyre er ligeledes effektive til at aflive pigmentpletter, men det kræver gentagende behandlinger over tid.
pigmentering - hudpleje som lysner
AHA-frugtsyre har lysende effekt, men da pigmentpletter kan ligge i forskellige dybder i huden, kan nogle af pletterne forsvinde hurtigt, mens andre er mere genstridige. De milde AHA-frugtsyre kan anvendes året rundt, og kan anvendes som forberedende behandling inden man anvender stærkere peelinger.
Mellemstærke peelinger kan  kombineres med sera og creme, som reducerer post-akne ar, alderspletter samt solskader, pigmentpletter ved at blokere syntesen af tyrosinase samt reducerer synligheden af pletter.  Intensiteten af skalder reduceres gradvist og nye skader forebygges. 
Kemiske peelinger har en rigtig god effekt på ujævn pigmentering og hudstruktur, men skal ikke forveksles med medicinske peelinger, som skal kontrolleres af hudlæger.

Laser kontra AHA-frugtsyre

Men hvordan ved man, om man virkelig har brug for en laserbehandling  i stedet for en kemisk peeling eller hudslibning? 
At vælge laser som første prioritet er ikke nødvendigt.  Mindre agressive behandlinger og betydeligt billigere behandlinger, som kemisk peeling kan også levere gode resultater. Det primære valg burde være en let kemisk peeling, da den kan fjerne pigmentpletter,  som ikke ligger særligt dybt inde i huden.
Hudforbedringer kræver en kurbehandling, hvor der sker en gradvis lysning af pigmentpletterne. Nogle pigmentpletter forsvinder fuldstændig, andre kan være mindre modtagelige for alfahydroxysyre, og lysnes kun lidt. 
Hvis du tror, at huden falder af i flager, så bliver du ofte skuffet. Generelt sker det kun, såfremt der anvendes meget stærke peelinger, det man kalder for medicinske peeling med meget lav pH værdi eller TCA.
Er dine solskader meget omfattende, så vil en laserbehandling muligvis være påkrævet. Disse skal ikke udføres få uger før en begivenhed. Laserbehandlinger kræver også tid, før de kan levere resultater.
Laser kan også fjerne dine pigmentpletter, men behandlingens effekt afhænger af behandlerens erfaring med fjernelse af pigmentpletter, og behandlingen tilpasses gradvis afhængig af effekt samt din hudtype.
pigmentering
IPL-teknologien har utroligt mange funktioner. En af dem er, at den kan forbedre hudens struktur og hjælpe med at udjævne pigmentering fra solen. 
IPL udsender et intensivt pulserende lys mod huden, som absorberes af pigmenter og rødmen. Lyset ophedes til ca. 70 grader, så karvæggende nedbrydes, hvorefter huden vil regenerere sig selv. 
De første dage vil du opleve, at din pigmentering bliver en mørkere, men derefter vil ujævnhederne lysne og udjævnes. Du vil kunne se den fulde effekt af behandlingen efter ca. 3 uger.
Nogle gange ser man dog ingen effekt af den første behandling. Laserbehandlinger skal nemlig gentages med 4 ugers interval. For ujævn pigmentering anbefales 3-5 behandlinger, afhængig af hudtype og omfanget af solskader.
Anvender du laser, kan dine pigmentpletter dog vende tilbage efter nogle år. Ligegyldig hvad du vælger at bruge for at udviske dine souvenirs, så husk efterfølgende solcreme.

Solcreme - Den billigste forebyggelse mod pigmentpletter

solcremerSolcremer udgør en beskyttelseskappe og du skal huske min.  SPF 15 om vinteren, og gerne højere SPF-faktor om sommeren, altså faktor 30 eller 50. 
Gammel og solskadet hud kan nå at reparere sig selv til en vis grad, hvis den bliver beskyttet mod sol. Har man yderligere gennem flere måneder kæmpet med at minimere pigmentproblemer, kan resultatet ødelægges ved få minutters udsættelse for UV-bestråling, så solbeskyttelsesprodukter er en vigtig del af den daglige hudpleje.
Om du bruger solcreme eller laser, så holder resultaterne desværre ikke evigt. Man kan så vælge at vedligeholde de gode resultater en gang om året eller hvert andet år, alt afhængig af hvor mange solskader du har.
Solcreme som solbeskyttelse er et must, og aktive næringsstoffer som retinol, E-vitamin, samt C vitaminer, som forebygger rynker og opbygger, kan eliminere behovet for fremtidige laserbehandlinger.


Copyright © DERMADAY.DK  | Alle tekster på siden er beskyttet efter gældende dansk lovgivning