C-vitamin i Hudpleje

C-vitamin i cremer - hvorfor virker det?

 

C-vitamin er vigtig for at bevare et ungdommeligt udseende. C-vitamin findes i grønsager og frugt, og skal tilføres dagligt, da mennesker ikke kan producere C-vitamin. C-vitamin er en af ​​de mest undersøgte kosmetiske bestanddele og spiller en afgørende rolle i hudpleje.

C-vitamin bidrager til dannelse af kollagen

c-vitaminKollagen er et protein, som indgår i bindevæv. Bindevæv findes i hud, tandkød, knogler og sener, og ikke mindst vores hud. Bindevævet "limer" nemlig cellerne sammen og giver vævet fasthed, elasticitet samt styrke. Et stærkt bindevæv har altid brug for aktive stoffer bl.a. C-vitamin for at danne kollagen.

C-vitamin er en vigtig medspiller i forhold til en række vigtige funktioner i kroppen og medvirker til at sikre normal energiomsætning i cellerne og beskytter DNA. 

C-vitamin spiller en rolle ved stress, inkl.  oxidativ stress, som kan opstå ved læsioner og betændelsestilstande i huden, samt ved soldyrkning. Indtager du rigeligt med C-vitamin, så vil man kunne se det på din hud.  MEN hvis din krop mangler C-vitamin, så er huden desværre et af de organer, som kroppen nedprioriterer. 

 

Klare fordele ved C-vitamin i hudpleje

Ved at applicere C-vitamin præparater på huden kan man over tid se, at kollagenstrukturen forbedres, hvilket giver fastere hud og bedre elasticitet, og rynkerne synes mindre, mens hudtonen og glød forbedres markant.  

Indeholder dine cremer C-vitamin, så optages disse direkte af huden og fordele  ved C-vitamin i hudplejeprodukter er mange:

 

  • Efffektiv antioxidant, som bekæmper frie radikaler og yder beskyttelse mod solskader
  • God anti age effekt, idet det stimulerer syntesen af ​​kollagen
  • Beskytter og behandler og hyperpigmentering og helt perfekt ved misfarvninger, solskader, fregner
  • Optimer  hudens glød og udstråling
  • Styrker blodkarrenes struktur og anbefales ved skrøbelige og synlige blodkar
  • Virker anti-inflammatorisk samt styrker hudens lipid barriere, og virker derfor godt ved rosacea

C-vitamin i form af Ascorbinsyre giver problemer i kosmetik

ascorbinsyreAscorbinsyrepulver er stabilt og kan opbevares i adskillige år.  Problemet opstår først, når man opløser C-vitamin i vand, idet produktet optræder nu som en syre, som er meget følsom.

Opløst ascorbinsyre er sensitiv over for eksterne faktorer, og forkert temperatur, blot lys og vand, samt forkert pH nedbryder ascorbinsyren. Dermed mister ascorbinsyre hurtigt sin værdifulde værdi.  

Anvender du hudplejeprodukter med ascorbinsyre, så skal du tjekke følgende for at sikre dig, at produktet er nogenlunde stabilt og har en effekt. Produkterne skal ikke indeholde vand, da ren askorbinsyre er vældig ustabil i vandbaserede produkter og oxiderer hurtigt.

For at stabilisere C-vitamin anvender man derfor mere fedtholdige substanser som f.eks. glykol, eller evt. silikonebaser. For helt at optimere optagelsen af C-vitamin præparater anvender man dog oftere og oftere C-vitamin derivater, som er mere stabile. 

Stabilt C-vitaminclarena c-vitamin creme

Da ascorbinsyre ikke er det mest optimale stof at anvende i kosmetik, grundet det hurtige tab af sine egenskaber, anvender man oftest derivater af C-vitamin.

 

Et perfekt C-vitaminderviat skal kunne trænge ind i huden og frigive L-askorbinsyre - altså den aktive og virksome form af C-vitamin.

 

Der skal selvfølgelig frigvies i tilstrækkelige mægder for at øge kollagensyntesen. Mange hudplejemærker anvender derfor ascorbyl palmitate og mangesium ascorbylfosfat i deres hudplejeprodukter. Disse derivater er stabile, har samme egenskaber som rent C-vitamin og oxiderer ikke.

 

Ascorbyl palmitate

Ascorbyl palmitate er den mest anvendte fedtopløselige derivat af C-vitamin. Den er super stabil og udløser ingen hudirritationer. Ascorbyl palmitate er fedtopløseligt antioxidant, som er mindst lige så effektiv som E-vitamin til at beskytte huden mod frie radikaler. 

 

Magnesium ascorbylfosfat (mangnesium ascorbyl phospate)

Magnesium ascorbylfosfat er derimod vandopløselig C-vitaminderivat. Den er meget stabil og udløser ingen hudgener, og har samme potente virkning som rent C-vitamin til at øge hudens kollagensyntese. Denne type C-vitamin derivat er perfekt til sensitiv hud og har en fortrinlig effekt selv ved lave koncentrationer. 

Andre typer C vitamin, som anvendes i hudplejeprodukter er:

  • Tetrahexyldecyl ascorbate
  • Sodium ascorbyl phosphate
  • L-ascorbic acid

 

Sol & C-vitamin 

sol og solcreme og c-vitaminEn af de største fordele ved stabilt C-vitamin er dens evne til at begrænse oxidativ stress i kroppen. Oxidativ  stress opstår ved varige skader pga. stærkt reaktive partikler kaldet frie radikaler. Over tid vil de små skader akkumulere og føre til udvikling af tegn på ældning. 

Ved lokal anvendelse på huden kan stabilt C-vitamin hjælpe med at bremse aldringsprocessen og dannelsen af ​​fine linjer og rynker.Stabilt C-vitamin tilsættes ofte til anti-aging hudpleje produkter som cremer, toner, renseprodukter og sera. Typisk findes produktet i lave koncentrationer på 0,2-2 % i renseprodukter, mens cremer og sera kan indeholde højere koncentrationer.

 

Da sollys er en af ​​de vigtigste kilder til oxidativ skade finder man ofte små koncentrationer af stabilt C-vitamin i solcremer.  Vitamin C griber ind i produktionen af ​​melanin i hudens væv, som udgør hudens pigment, og er ansvarlig for at give huden dens naturlige farve. Produceres melanin i større mængder, forårsager den alderspletter, fregner, melasma og andre typer af hyperpigmentering. 

 

Summa summarum  - C-vitamins mængde i huden reduceres drastisk ved den regelmæssige soleksponering og bør tilføres i såvel fødevarer via frugt, grønsager og smoothies samt via hudplejeprodukter for at vi kan bevare et ungdommeligt udseende.