Kollagen - Kan tilskud forebygge rynker?

Oprettet d. under

Kollagen - Kan tilskud forebygge rynker?

Kollagen er det protein i kroppen, som din hud, ben, muskler, brusk, ledbånd er bygget op af. Det er et strukturelt protein, der hovedsageligt binder alt sammen.  Kollagen er en slags ”bindevævslim.”

Vores krop mister kollagen så tidligt som i 20’erne, men dette kan ikke ses med det blotte øje. De visuelt synlige forandringer starter i 40’erne og 50’erne, hvor hudens understøttende struktur og elasticitet forværres. Rynker, linjer, tørhedstegn samt tyndere hud er det uønskede resultat af aldersforandringer.

skingainDet er måske ikke overraskende, at kollagen tilskuds popularitet som anti age supplement er eksploderet i de sidste par år. Søger du på kollagen tilskud hos f.eks.  www.helsam.dk,  får du ca. 94 varer at vælge imellem.

Skingain er et af de produkter, som lover smukkere hud og booster huden med letoplyselige proteiner fra dyr og fisk samt  C-vitamin, som er dog helt beskedent på blot 50 mg.

Kollagen og huden?

Mens interessen er stigende for kollagen inden for skønhedssektoren, er ernæringseksperter mere skeptiske.  The Association of UK Dietitians hævder, at der ikke findes evidens for, at ekstra tilskud af kollagen påvirker hudens sundhed.

Kollagenpræparater er fremstillet af animalske produkter, f.eks. opløselige proteiner fra kohud eller opløselige proteiner fra fisk. I bund og grund anvendes affaldsprodukter fra kødproduktion, og omdannes til gelatin, som spaltes til endnu mindre molekyler, som passer fint i små pulvere, drikke eller kapsler.

Men da mennesker i forvejen indtager rigeligt med protein, og ernæringseksperters skepsis er vel berettiget i forhold til ekstra kosttilskud af kollagen.  Ernæringseksperter hævder, at man ikke rent biologisk kan tvinge kroppen til at øge optagelsen af kollagen og bestemme lige præcis, at det skal forbedre hudens struktur?  

Vi kan ikke kontrollere og styre kroppens behov.  Har dine muskler brug for ekstra kollagen eller f.eks. din lever, så vælger kroppen selv, hvor de ekstra tilskud af kollagen skal omdirigeres. Huden vil altid være kroppens sidste valg.

Manglende evidens faktor

 

kollagen - manglende evidensKigger man på kosten hos bodybuildere, som absolut sværger til høj proteinindtagelse for at bygge muskler op, skal dette dog koordineres med træning, hvor muskelfibre skal nedbrydes og opbygges.

Proteinindtagelsen hos bodybuildere vil altid være høj.  Men resulterer det dermed i smukkere hud, færre rynker og bedre elasticitet? Det findes intet bevis herfor.

Bodybuildere er ivrige brugere af botox og fillers, da de mister deres fedtdepoter, det gælder såvel krop som ansigt, og deres træk forandrer sig markant med rynker til følge. Så de ekstra doser af protein resulterer på ingen måde i smukkere hud og anti age effekt.

Hudlæger er ligeledes uenige. Nogle anser, at hydrolyseret kollagen muligvis kan forbedre hudens tilstand, mens andre ikke har kunnet finde beviser for at kollagen som kosttilskud, kan have synlig effekt på hudens elasticitet. 

Ernæringseksperter og hudlæger er alle enige om, at forskning på området er nødvendig, før man med sikkerhed kan anbefale kollagenpulver i kampen mod reduktion af rynker og linjer.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar