Retinol - Hvad kan du forvente

Test din viden om Retinol

Retinol og stort set alle derivater af vitamin A, kaldet retinoider, som er meget populære ingredienser i kosmetik.
Retinoider gør et stort arbejde for huden, og takket være retinoider kan man minimere rynker og misfarvninger i huden.

 


Retinol udløser altid rødme og irritation 

Det er ikke altid, at det fører til tørhedstendens eller rødme, men det kan forekomme i den første periode inden huden vender sig til behandlingen. Årsagen til irritation er den kemiske sammensætning af retinol, og det kan desværre en jungle at finde rundt i.  Ren retinol kan dog give hudgener.
Retinol (A-vitamin) stimulerer hudens egne celler til at producere mere kollagen, og mængden af kollagen i huden er afgørende for hudens alder. Jo bedre din hud har det, desto færre rynker, fordi huden er dejlig tyk, smidig og elastisk. 

Alle cremer virker ens

  • Retinoider er derivater af vitamin A, men det betyder ikke, at alle arbejder på samme måde.  Creme med f.eks. retinol eller retinsyre fungerer forskelligt.
  • Retinol (A-vitamin) er mildere end retinsyre, selv om den i sidste ende kan have samme virkning som retinsyre.
  • Retinol skal omsættes af huden til noget huden kan udnytte, hvorimod retinsyre ikke skal. Retinsyre går direkte ind og arbejder i huden og kan kun fås i lave koncentration på recept.
  • Mange hudplejeprodukter indeholder retinol, retinol H 10, retinhyde, retinyl palmitate , som er A-vitamin ester, retinyl acetate, retinyl linoleate hører ind under kategorien A-vitamin ester, og skal derfor omdannes af huden.
  • Koncentrationen af retinol i cremer har en betydning for, hvordan de virker. Lav koncentration har ingen effekt, så du skal være på udkig efter minimum en koncentration på 0,25%, men gerne højere. 

For at se resultater skal man vente


Rigtig synlige og varige effekter, vil du normalt først opnå efter nogen tid. Retinol virker desværre ikke fra dag til dag og de rigtige gode resultater ses først efter et halvt år.   Alt afhænger dog af produkterne, deres koncentration og din udholdenhed. 
Det er klart, at et produkt, som kun lidt retinol virker anderledes og er svagt i forhold til stærkere produkter. Du kommer jo også hurtigere frem, såfremt du kører i en porsche end cykler på en cykel.  Den kemiske sammensætning har også en betydning for effekten. Du er nødt til at være omhyggelig og vælge de rette produkter for at opnå gode resultater.

Tjek sammensætning af produkterne og koncentrationen. Efter 6 måneder skal resultater absolut være til stede, såfremt du anvender gode produkter, men er du udholdende og bliver ved, vil du virkelig kunne se en effekt.

Ved irritation skal retinol kuren afbrydes

Man behøver ikke nødvendigvis at lide for skønheden. Let hudirritaion afhænger af hvilket produkt med retinol du vælger at anvende.
De nye generationer af retinol udløser ikke irritation, og anvender man derivater, kan irritationer opstår kortvarigt. Hudceller vænner sig nemlig til den nye komponent - A-vitamin. Produkter med retinyl palmitate behøver heller ikke at udløse irritation. 

Er din hud let irriteret, kan du anvende produkterne mindre hyppigt og se om en gradvis optrappen i anvendelse af retinol bedre vil kunne tåles af huden. Du kan også skifte mellem forskellige retinolprodukter. Din hud vænner sig til retinol.
Ren retinol vil ofte udløse irritation, men det er tegn på, at produktet virker.
 

Huden omkring øjnene er for sart 

Huden omkring øjnene er virkelig sart og meget tyndere end huden i ansigtet. Den kræver derfor særlig pleje, og ja, helst med retinol.
 

Retinol virker ikke kun på rynker

Retinoider anbefales mod rynker, idet de opbygger kollagen i huden. De gør din hud tykkere, men ikke "overdrevent tyk". Din hud kan kun optage en vis mængde retinol og sørge for at bevare en naturlig elasticitet. 
Retinol kan anvendes ved acne. Her skal du huske at anvende produktet i hele ansigtet og ikke som punktgel ved acne og urenheder. Retinol har den funktion,  at den stabiliserer talgkirtlerne, så din bliver mere afbalanceret. 
 

Retinol mister sin effekt 

Det er ikke sandt, men dog korrekt at nogle oplever, at på et bestemt tidspunkt ophører retinol cremer med at skabe samme dramatiske resultater som i begyndelsen. Huden får hele tiden tilført retinol og virkningen er der i form af, at huden ældes langsommere.
Du er dog klogt, at man i perioder kan bruge en anden type A-vitamin og veksle mellem forskellige gode A-vitamin cremer. Du kan også i en periode fravælge retinol, f.eks. når du holder sommerferie, og skifte til en anden komponent i din anti-age pleje, som f.eks. peptider.

Mange anvender dog retinol hele livet igennem, idet de synes, at effekten ikke er til at tage fejl af.

Kun høje koncentrationer virker

Alt er relativt, og afhænger helt af din hudtype og hvad den kan tåle. Høje koncentrationer plejer dog at skabe hurtigere resultater, men det er ikke sikkert, at det er det bedste for din hud.

Anvender du lavere koncentrationer retinol, så vil du oplevere langsommere gode resultater, men de vil unægteligt komme, såfremt du er velholdende.
Har man aldrig anvendt retinol, er det klogest at starte med lave koncentrationer og vænne huden til retinol.
Dermed undgår man irritationer og giver huden mulighed for at opbygge kollagen. Det er derfor vigtigt at spørge sig frem og være obs på hudens reaktioner - evt. spørge en hudlæge.

Stadig i tvivl om retinol er det rigtige for dig?  Så tjek lige, hvad hudlæge, plastikkirurg Dr. Des Fernandes, som er grundlægger af kosmetikfirmaet Environ, fortæller om retinol.