A vitamin i cremer - Hvad kan du forvente

Test din viden om A-vitamin

A-vitamin  som er et meget populært ingrediens i kosmetik.
A-vitamin gør et stort arbejde for huden, og takket være A-vitamin kan man minimere rynker og misfarvninger i huden, reducere acne og urenheder.  A-vitamin booster hudens kollagenproduktion og har bevist klinisk effekt.

 


A-vitamin udløser altid rødme og irritation 

Det er ikke altid, at det fører til tørhedstendens eller rødme, men det kan forekomme i den første periode inden huden vender sig til behandlingen.
Årsagen til irritation er den kemiske sammensætning af a-vitamin, og det kan desværre en jungle at finde rundt i.  Ren retinol kan dog give hudgener.
A-vitamin stimulerer hudens egne celler til at producere mere kollagen, og mængden af kollagen i huden er afgørende for hudens alder.
Jo bedre din hud har det, desto færre rynker, fordi huden er dejlig tyk, smidig og elastisk. 

Alle cremer virker ens

 a vitamin

  • A-vitamin findes i naturlige lave koncentrationer i mange planteolier og udløser ikke gener.
  • A-vitamin derivater, men det betyder ikke, at alle arbejder på samme måde.  De forskellige derivater virker ved at huden omdanner dem til retinsyre. A-vitamin estere, som skal omdannes et par gange, før de går dybere ind og arbejder på at forebygge rynker.
  • Koncentrationen af a-vitamin i cremer har en betydning for, hvordan de virker. Lav koncentration har ingen effekt, så du skal være på udkig efter minimum en koncentration på 0,25%, men meget gerne højere. Omdannelsesprocesser i huden gør, at noget af det aktive stof gå tabt.  

For at se resultater skal man vente

Rigtig synlige og varige effekter, vil du normalt først opnå efter nogen tid. A-vitamin virker desværre ikke fra dag til dag og de rigtige gode resultater ses først efter et halvt år.   Alt afhænger dog af produkterne, deres koncentration og din udholdenhed. 
Det er klart, at et produkt, som kun lidt A-vitamin virker anderledes og er svagt i forhold til stærkere produkter. Du kommer jo også hurtigere frem, såfremt du kører i en porsche end cykler på en cykel.  Den kemiske sammensætning har også en betydning for effekten. Du er nødt til at være omhyggelig og vælge de rette produkter, som indeholder de effektive A-vitamin derivater for at opnå gode resultater.
Men selv når du cykler,  kan du nå i mål, så nøgleordet ved anvendelse af retinol er at udholdenhed og kontinuitet. A-vitamin er et must have ingrediens i din hudpleje, især når du har passeret de 30.

Tjek sammensætning af produkterne og koncentrationen. Efter 6 måneder skal resultater absolut være til stede, såfremt du anvender gode produkter, men er du udholdende og bliver ved, vil du virkelig kunne se en effekt.

Ved irritation skal a-vitamin kuren afbrydes

Man behøver ikke nødvendigvis at lide for skønheden. Let hudirritation afhænger af hvilket produkt med a-vitamin, du vælger at anvende. Nogle hudtyper er mere sensitive end andre, men efterhånden er udvalget så stort, at der findes et produkt til alle.
 a vitamin derivaterDe nye generationer af retinol udløser ikke irritation:
  • Retinyl Palmitate anvendes bredt i hudplejeprodukter, da denne type A-vitamin derivat er forholdsvis sikkert og du kan føle dig helt tryg. Hudceller vænner også hurtigt sig nemlig til den nye komponent - A-vitamin, og vil kunne tåle højere og højere koncentrationer. 
  • Retinol udløser gener og det kan betyde, at du kan anvende produkterne mindre hyppigt og se om en gradvis optrappen i anvendelse af retinol bedre vil kunne tåles af huden. Du kan også skifte mellem forskellige A-vitamin produkter. De rene retinoler skal du altid købe på airless flasker. Ren retinol kan ikke tåle lys, ej heller ilt, så åbne og gennemsigtige flasker kan se flot ud, men det aktive produkt bliver hurtigt ødelagt.
  • Retinol H10 er den nye generation af retinol, som absolut kan tåles af de mest sensitive typer og i høje koncentrationer. Skulle du opleve let tørhed, så anvend produkterne hver anden dag, og nyd din huds gradvise forandring.
  • Retinol 8 er mere effektiv end almindelig retinol og kan anvendes i langt lavere koncentrationer uden nogen former for gener. Retinol 8 kan fås i forskellige koncentrationer, så du gradvist kan trappe op.

A-vitamin virker ikke kun på rynker

A-vitamin anbefales mod rynker, idet de opbygger kollagen i huden. De gør din hud tykkere, men ikke "overdrevent tyk".
Din hud kan kun optage en vis mængde a - vitamin og sørge for at bevare en naturlig elasticitet. Huden omkring øjnene er virkelig sart og meget tyndere end huden i ansigtet. Den kræver derfor særlig pleje, og ja, helst med retinol.
A-vitamin kan anvendes ved acne. Her skal du huske at anvende produktet i hele ansigtet og ikke som punktgel ved acne og urenheder. 
Retinol har den funktion, at den stabiliserer talgkirtlerne, så din bliver mere afbalanceret og tør, men A-vitamin er ikke en bumsecreme, som har en skjult deleteknap.
 

A-vitamin mister sin effekt 

Det er ikke sandt, men dog korrekt at nogle oplever, at på et bestemt tidspunkt ophører a -vitamin cremer med at skabe samme dramatiske resultater som i begyndelsen. Huden får hele tiden tilført a-vitamin og virkningen er der i form af, at huden ældes langsommere.
Du er dog klogt, at man i perioder kan bruge en anden type A-vitamin og veksle mellem forskellige gode A-vitamin cremer. Du kan også i en periode fravælge retinol, f.eks. når du holder sommerferie, og skifte til en anden komponent i din anti-age pleje, som f.eks. peptider.

Mange anvender dog retinol hele livet igennem, idet de synes, at effekten ikke er til at tage fejl af. Anvender du lavere koncentrationer retinol, så vil du oplevere langsommere gode resultater, men de vil unægteligt komme, såfremt du er velholdende.
Har man aldrig anvendt A-vitamin, er det klogest at starte med lave koncentrationer og vænne huden til A-vitamin. Det er derfor vigtigt at spørge sig frem og være obs på hudens reaktioner - evt. spørge en hudlæge.

Stadig i tvivl om retinol er det rigtige for dig?  Så tjek lige, hvad hudlæge, plastikkirurg Dr. Des Fernandes, som er grundlægger af kosmetikfirmaet Environ, fortæller om A-vitamin.